Saturday, 31 March 2012

KELAHIRAN ISLAM

Sejarah permulaan Islam boleh dilambangkan huruf yang begitu ringkas iaitu huruf “Alif” dalam perkataan “Iqra’” yang bermaksud baca, yang telah diwahyukan kepada Rasulullah S.A.W. pada tahun 610 Masihi di Gua Hira’. 
Sekaligus, ianya melambangkan betapa mudahnya permulaan firman Allah kepada manusia, yang seterusnya diwahyukan secara beransur-ansur kepada Rasulullah S.A.W. dalam tempoh 23 tahun sehingga kewafatan Baginda. Selepas kewafatan Rasullullah S.A.W., kerajaan Islam berkembang sejauh Lautan Atlantik di Barat dan Asia Tengah di Timur dengan kemunculan kerajaan-kerajaan Umayyah, Abbasiyyah, Seljuk Turki Seljuk, Uthmaniyyah Turki Uthmaniyyah, Empayar Moghul India dan Kesultanan Melaka. Kerajaan-kerajaan ini merupakan antara empayar yang terkuat dan terbesar di dunia yang menawarkan tempat pembelajaran ilmu yang hebat. Banyak ahli-ahli sains, ahli-ahli falsafah, para ilmuan dan sebagainya muncul dari negeri-negeri Islam terutamanya pada Zaman Keemasan Islam.

Selepas kewafatan Rasullullah S.A.W., kerajaan Islam berkembang sejauh Lautan Atlantik di Barat dan Asia Tengah di Timur dengan kemunculan kerajaan-kerajaan Umayyah, Abbasiyyah, Seljuk Turki Seljuk, Uthmaniyyah Turki Uthmaniyyah, Empayar Moghul India dan Kesultanan Melaka. Kerajaan-kerajaan ini merupakan antara empayar yang terkuat dan terbesar di dunia yang menawarkan tempat pembelajaran ilmu yang hebat. Banyak ahli-ahli sains, ahli-ahli falsafah, para ilmuan dan sebagainya muncul dari negeri-negeri Islam terutamanya pada Zaman Keemasan Islam.

SUMBANGAN ISLAM KEPADA TAMADUN DUNIA

Sejak wahyu pertama diturunkan Allah S.W.T. kepada Rasulullah, Islam telah membuat banyak sumbangan penting kepada tamadun dunia melalui penemuan-penemuan saintifik dan ilmiah yang berguna dan indah yang digunapakai sehingga ke hari ini. Ahli falsafah, ilmuan dan saintis Islam telah memberi dunia pelbagai inovasi dalam bidang perubatan, matematik, sains, seni, senibina, muzik dan sebagainya, terutama semasa Zaman Keemasan Islam.
 
Antara tokoh saintifik Islam paling masyhur ialah Abu Ali al-Hussain Ibn Abdallah Ibn Sina atau lebih dikenali sebagai Ibnu Sina yang telah menulis 246 buku termasuk ‘Kitab-al Shifa’ dan ‘Al-Qanun fit Tibb’ yang menjadi panduan utama bagi bidang sains perubatan di Barat dari abad ke 12 hingga 17. Perhatian terhadap bidang perubatan bermula sejak zaman Rasulullah S.A.W. yang pernah bersabda, "Berubatlah, maka sesungguhnya Allah tidak meletakkan penyakit kecuali Allah menyediakan baginya ubat, kecuali satu penyakit, iaitu tua". Mengambil iktibar dari sabda Baginda, hospital-hospital dan klinik-klinik ditubuhkan di seluruh dunia Islam, dan yang paling awal telah dibina pada 707 Masihi di Damsyik semasa pemerintahan Khalifah Walid ibn Abd a-Malik.

Tokoh Islam lain termasuk Al-Biruni, ahli ilmiah di dalam pelbagai bidang seperti falsafah, ilmu alam, astronomi, fizik, matematik dan sejarah. Malah, beliau mengutarakan teori bumi mengelilingi matahari 600 tahun lebih awal daripada ahli sains Itali, Galileo. Ibn Firnas dikatakan telah menemui konsep kapal terbang pertama di dunia, mencipta planetarium dan merekacipta kristal tiruan. Bapa Trigonometri, Al-Battani, digelar sedemikian kerana telah memperkenalkan penggunaannya. Dalam bidang astronomi pula, antara kejayaan terbesar beliau ialah membuat perkiraan sistem suria dalam setahun 365 hari 5 jam 46 minit dan 24 saat. Beliau juga menemui longitud matahari telah berubah 16 darjah 47 minit sejak zaman Ptolemy dan dapat mengira diameter matahari dan orbit bulan.

Al-Khawarizmi pula digelar Bapa Algebra di mana nama algebra diambil sempena bukunya, ‘Hisab Al-Jabr wal Mugabalah’ (Buku Pengiraan, Perbaikan dan Pengurangan) yang menjadi asas algebra moden. Mereka ini hanya sebahagian daripada ratusan cendiakawan Islam yang telah membuat sumbangan besar kepada dunia melalui ciptaan atau penemuan yang digunapakai sehingga ke hari ini.


Tokoh Islam lain termasuk Al-Biruni, ahli ilmiah di dalam pelbagai bidang seperti falsafah, ilmu alam, astronomi, fizik, matematik dan sejarah. Malah, beliau mengutarakan teori bumi mengelilingi matahari 600 tahun lebih awal daripada ahli sains Itali, Galileo.

Ibn Firnas dikatakan telah menemui konsep kapal terbang pertama di dunia, mencipta planetarium dan merekacipta kristal tiruan.

Bapa Trigonometri, Al-Battani, digelar sedemikian kerana telah memperkenalkan penggunaannya. Dalam bidang astronomi pula, antara kejayaan terbesar beliau ialah membuat perkiraan sistem suria dalam setahun 365 hari 5 jam 46 minit dan 24 saat. Beliau juga menemui longitud matahari telah berubah 16 darjah 47 minit sejak zaman Ptolemy dan dapat mengira diameter matahari dan orbit bulan.

Al-Khawarizmi pula digelar Bapa Algebra di mana nama algebra diambil sempena bukunya, ‘Hisab Al-Jabr wal Mugabalah’ (Buku Pengiraan, Perbaikan dan Pengurangan) yang menjadi asas algebra moden.

Mereka ini hanya sebahagian daripada ratusan cendiakawan Islam yang telah membuat sumbangan besar kepada dunia melalui ciptaan atau penemuan yang digunapakai sehingga ke hari ini.

No comments:

Post a Comment